PROFILES of PAROXYSMThe last part of my presentation will shed light on my personal projects related to paroxysm.

My current  project is called ‘LIJF-elijk ANDERS’, which can be translated

as ‘Embodied Otherness’, and brings together three categories or social positions: women, disability and sexuality.-----------------------------------------------------------------------


EXODUS Charlotte – Esra / Hilde Braet


In 2017 integreerde Hilde Braet zich in het asielcentrum van het Rode Kruis in Eeklo dat vooral jonge vluchtelingen opvangt die vaak zonder begeleiding naar België zijn gekomen. Zij stelde een geïmproviseerde fotostudio op in een van de klaslokalen waarin Nederlandse les wordt gegeven. Als fotograaf en master in de visuele cultuur is zij begaan met de gelaagdheid van de beelden, de verhalen die deze beelden oproepen en de instrumentele waarde van deze visuele vertellingen. Zij wou hen een gezicht en een stem geven en hen van binnenuit portretteren. Daarom nam zij eerst een interview af over hun situatie van vroeger en nu. Het gesprek werd afgerond met de vraag: ‘Wat betekent gelukkig zijn voor jou?’.

In 2018 ontmoette Hilde Braet Charlotte Klipstein. Zij was gefascineerd door haar uitstraling en haar verhaal. Zij nam haar mee naar de plekken waar ze onderdook tijdens WO II, fotografeerde haar terwijl ze getuigenissen aflegde aan jongeren en nam een duik in het familiealbum. Een vriend filmde een beklijvend gesprek met haar. Haar ultieme vraag was terug: ‘Wat betekent gelukkig zijn voor jou?’


In 2019 stelde zij haar project voor aan de Stichting Auschwitz. Ze waren onmiddellijk enthousiast over de twee verhaallijnen die elkaar raken en de visuele vertolking ervan. Zij zorgden voor de materialisatie van de tentoonstelling. Nadien stelde ‘Kazerne Dossin’ de Vierde Verdieping ter beschikking zodat ‘Exodus, Charlotte – Esra’, een bijdrage kan leveren aan sensibiliserings- en bewustzijnsprocessen bij het grote publiek.


In 2020 verhuist de tentoonstelling naar Izegem waar ze een visuele ondersteuning vormt bij de lezing op 1 april van Christophe Bush, de vroegere directeur van ‘Kazerne Dossin’.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren.


Openbare Bibliotheek Izegem Grote Markt 20   8870 Izegem